Web links:

Feel free to visit my Ko-fi!

https://ko-fi.com/annefieke_later


News and media:


Er is weer een prachtige uitgave van het Onlinekunstenaars Kunstboek verschenen:

https://onlinekunstenaars.nl/onlinekunstboek

 


passie pensioneert nooit

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De grootste passie is het creëren zelf, de weg ernaar toe met het eindresultaat als beloning. Soms gaat het alsof je over een net geasfalteerde weg rijdt; soepel en zonder noemenswaardige obstakels, andere keren is het een weg met keien en hobbels. Maar elke keer weer heeft het proces en het schilderij mij wat gebracht.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk zit in kleine dingen en vaak word je er zomaar door verrast. Een wandeling door een prachtig zonverlicht bos, een liefdevolle omarming, je hond die je laat lachen, samenzijn met de mensen die je liefhebt. Maar vooral iets betekenen voor een ander. Of dit nu is door middel van mijn schilderijen of gewoon door iets voor iemand te doen. Ultiem geluk is niet iets dat constant is, het overkomt je en in die momenten word je er helemaal door vervuld. Prachtig is dat.

Wat is mijn grootste angst? Ik denk het verliezen van mijn zintuigen. Die zijn zó belangrijk voor mij, dat ik niet zou weten hoe ik met het verlies ervan zou moeten omgaan. Gelukkig sta ik hier niet te vaak bij stil.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De zelfstandigheid, de rust en het proces van creëren. Je eigen wereld mogen scheppen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben ontzettend eigenwijs.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik zeg te gauw ‘ja’, waarna ik soms achteraf spijt heb. Ik laat me gauw voor het karretje spannen.

Wanneer zou ik liegen? Geen idee. Waarom zou je überhaupt liegen?

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Margaret Bowland, Bruno di Maio, Michael Parkes, Steven Kenny, David Bowers

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De voorbereidingen die vooraf gaan aan het schilderproces kunnen soms veel tijd vergen. En ook het opbouwen van een expositie vind ik niet altijd leuk omdat het gewoon hard werken is; inpakken van je schilderijen, naar de locatie rijden, uitpakken van je schilderijen, ophangen etc. Uiteindelijk is het natuurlijk wel weer heel leuk om te zien wanneer het werk mooi gepresenteerd is en dan wordt het harde werken beloond.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Tijdens een internationale expositie in Denemarken. Samen met werk van andere internationale kunstenaars hing ik met mijn werk in een prachtig kasteel. De sfeer was super, het werk hing er prachtig en het contact onderling was inspirerend; echt een periode waar ik met heel veel warmte en plezier op terugkijk.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Als je werkelijk je passie ‘leeft’ dan zit daar geen tijd aan verbonden. Het is wat je bent en je kan niet anders. Het is als ademen, daar stop je ook niet mee na je 65ste. Ik hoop dat het mij gegeven is dat mijn handen en ogen tot op hoge leeftijd goed blijven zodat ik kan blijven schilderen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Vaak voel ik een bepaalde onzekerheid, het niet goed genoeg zijn, en het altijd nog beter willen doen. Dat kan soms in de weg staan. Met de jaren kan ik dit gelukkig wel beter loslaten.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben het meest trots op de projecten die ik onder Tweekunst heb gedaan. Samen met mijn tweelingbroer en componist Eugène Later hebben wij zowel schilderijen met bijbehorende muziekstukken in nauwe samenwerking laten ontstaan waardoor je kan zeggen dat het één niet zonder het ander had bestaan. En dan te mogen ervaren wat het de mensen brengt is onbetaalbaar.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Zuid-west Frankrijk waar het klimaat aangenaam is en de wijn goed.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn handen en ogen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? O jee, geen idee. Dat zou je aan anderen moeten vragen. Ik hoor mensen wel vaak zeggen dat ik altijd vrolijk ben, maar ook anders denkend. Lastige vraag.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën krijg ik wanneer ik alleen in de natuur wandel of zit te dagdromen. Ik heb het geluk dat ik heel dicht bij de duinen, zee en bossen woon, daar ben ik dan ook graag.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik heb niet echt één favoriete plek. In Bergen heb je zoveel leuke restaurantjes en terrassen. Ik wissel graag af.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik lees enorm veel en heel divers. Er is niet specifiek één boek dat mijn leven heeft beïnvloed.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Carlos Ruiz Zafon: vanwege zijn prachtige schrijfstijl en magisch realistische sfeer. Arthur Japin: werkelijk al zijn boeken vind ik prachtig. Tad Williams; een geweldige fantasy schrijver. Julliet Marillier: heerlijke keltische verhalen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Shostakovich, piano concerto no 2 in F.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mahatma Gandhi.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De film over het leven van Gandhi. Deze heeft jaren geleden heel veel indruk op mij gemaakt.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Helaas leven we in een maatschappij die zodanig is ingericht dat we geld moeten verdienen. Binnen de kunst is het heel lastig om een volwaardig salaris te verdienen en veel kunstenaars moeten dan ook ‘bijklussen’ door bijvoorbeeld te gaan lesgeven en/of door te werken in opdracht. Voor mij betekent financiële vrijheid om te creëren: niet afhankelijk zijn van een inkomen en toch doen wat je graag wilt.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst speelt een prominente rol; het inspireert, voedt mijn ziel, het maakt me gelukkig en prikkelt mijn fantasie.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn grootste fans zijn mijn man, familie en vrienden en natuurlijk alle lieve mensen die in de loop der jaren hebben laten blijken hoeveel ze mijn werk waarderen.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Voor het komende jaar ga ik weer met mijn tweelingbroer aan de slag. Een nieuw idee voor een volgend project borrelt en waarschijnlijk zullen we in 2018 hiermee van start gaan.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Naar het volgende Tweekunst-project.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Ik heb niet specifiek één persoon die ik zou willen ontmoeten. Er zijn zoveel fantastische, getalenteerde kunstenaars dat ik ze eigenlijk allemaal wel zou willen ontmoeten !

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Het weekend van de Kunst10daagse in Bergen (NH). Daar exposeer ik aan de Dorpsstraat 14. Het loopt van 20 t/m 29 oktober.

 Tweekunst in uitgave kunstboek Imaginaire
Datum: najaar 2008


Interview met Tweekunst in Moving Art Magazine
Datum: Oktober 2008